Efter kraftig viktminskning

loose-skin_271212935

Om man har varit duktig och gått ned tiotals kilo, förändras kroppen markant. Det kan vara svårt att förstå att man har fått en helt ny kropp. Detta kan leda till en del problem.

Överskottshud

Går man ned mycket och fort, samt är äldre när man går ned i vikt, är det många som drabbas av löshängande hud. Huden har nämligen inte förmåga att dra ihop sig i takt med viktminskningen vilket gör att man får hudflikar som man inte kan arbeta bort eller dra ihop genom att suga in magen.

Tyvärr kan man inte ta bort löshud på annat sätt än operation, en så kallad bodylift. Man fokuserar först på mage och rygg genom att göra en bukplastik. Det finns också plastik för arm och lår om man även har hängande och lös hud på dessa platser.

Under en bukplastik gör man ett snitt från höft till höft, sträcker ut huden och skär bort överflödet. Detta kan man sedan göra på bak på ryggen också. I början kommer man få ett rött ärr som känns hårt men allteftersom månaderna går kommer ärret att blekna och bli mjukt.

Mental omställning

Det kan vara svårt att inse att man inte väger över 100 kilo längre. Det tar tid innan man slutar tänka på sig själv som en smal person. Man kanske inte får det självförtroende man hade räknat med eller har svårt att älska sin kropp på grund av löshud.

Går man ned mycket är det lätt att glömma att man faktiskt ska sluta gå ned i vikt. Man blir inte nöjd fastän man når sin målvikt och börjar tänka att man alltid kan gå ned 1 eller 5 kilo till.

Efter en stor omställning kan man behöva prata med någon, få hjälp att bli varse och älska sin nya kropp och undvika de stora fallgroparna ”anorexi” och ”otrorexi”.