Löpning höst och vinter

4393510-winter-trail-running

Löpning är inte bara något man sysslar med under vår och sommar. Trots vad somliga verkar tro går det även bra att göra detta under höst och vinter. Det är helt enkelt som det gamla talesättet säger: ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.” Satsar man bara på riktigt kvalitet kan inte vädret stoppa en!

Underkläder

Till att börja med är det bra att känna sin egen kropp. Om man vet med sig att man brukar svettas ganska mycket när man löper kan det vara en god idé att satsa på underkläder i funktionsmaterial. Kalsonger, trosor och sport-bh finns alla att hitta. Strumpor också för den delen, men dessa ska man ju alltid ha i funktionsmaterial i vilket fall som helst.

Byxor

När det gäller byxor finns det huvudsakligen två vägar att gå: tights eller lösa byxor. Detta blir mer eller mindre en smaksak, men det är faktiskt lättare att hitta en större variation om man håller sig till tights. Här kan man hitta allt från riktigt tunna till ordentligt fodrade och vindförstärkta framdelar. Är man ganska frusen av sig får man därmed riktigt bra skydd.

Jacka

Jackan har man lite mer valfrihet på. Det finns tillräckligt att välja mellan även om man föredrar åtsittande eller lösa. De kan hittas i både tunna och tjocka varianter och man kan kanske komma att behöva ett par olika i garderoben så man kan välja en efter hur kallt det är ute.

Mössa och vantar

Det man absolut inte får glömma är att ta på sig både mössa och vantar. Hösttid är det ju dock många som väljer pannband eller buff istället för mössa. Det är lite upp till var och en. Somliga vill även ha något som skyddar nedre delen av ansiktet och då kan en buff även fungera bra.

Skor

När det kommer till skorna behöver man oftast inga speciella vinterlöparskor. Man kan helt enkelt använda sina vanliga löparskor om man tycker de fungerar bra. Alternativt kanske man vill skaffa ett par med dobbar om man finner det lite svårt att springa i snö och på is. Broddar finns ju dock alltid som ett billigare alternativ.

Löpteknik

Något som man kanske dock måste spendera lite tid på att vänja sig vid är att det inte är helt samma sak att springa på snö och is. Det kan kräva att man utvecklar sin teknik för just detta. Men för en erfaren löpare bör detta gå ganska bra att vänja sig vid.