Saker att ta med sig till ett maraton

maraton_409043308
När det kommer till att springa ett maraton behöver man inte bara vara fysiskt och mentalt redo. Det är även viktigt att man är rent materiellt redo. Har man gjort klart och tydligt för sig själv vad det är man behöver ha med sig i väntan på starten och under själva loppet, kommer risken för otrevliga överraskningar minska drastiskt.

Först och främst kan vi tala om kläder och skor. Det kommer ju inte vara någon som glömmer bort att ta med sig dessa, men vad alla vana löpare säkert redan vet är att man tävlar aldrig i helt nya kläder eller skor då man inte lärt sig exakt hur de sitter än. Man kommer ju alltid slita på speciellt skorna och det är alltid värt att köpa nya innan de börjar bli allt för nedslitna, och det finns riktigt bra butiker där man kan hitta allt man behöver för både löpning och maraton, men se alltid till att byta skor och kläder i god tid så du hinner gå in dem tillräckligt.

Det är inte ovanligt att man får stå och vänta ett tag innan startskottet går. Detta är ju inga problem om det är bra temperatur ute, men kan vara jobbigt om det blåser kraftigt, regnar eller bara är kyligt ute. Av denna anledning är det rekommenderat att man har med sig lite extrakläder man kan ta av sig strax innan starten sker. Byt till tävlingskläderna så sent du bara kan så de håller sig så fräscha som möjligt.

Har man hållit på med långdistanslöpning tillräckligt för att vara redo för ett maraton har man nog tillräckligt bra koll på sin egen kropp att man vet om man löper risk för hudirritationer och liknande. Har man på sig kläder av passande material sjunker denna risken för praktiskt taget alla, men om man vill kan man stryka på lite vaselin där man vet med sig kan behöva det. Den klassiska Klövervaselinen fungerar alldeles utmärkt och kan hittas på Apoteket.