Träna inför loppet

Funderar man på att springa något av de många motionslopp som finns, som till exempel Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton, Lidingöloppet med flera, gäller det att träna innan så man klarar av det på ett bra sätt och kanske framför allt får ett resultat som man är nöjd med. Här nedan följer några tips på hur man kan gå tillväga för att träna på ett bra sätt inför ett längre lopp.

löparskor

Börja träna i tid

För att klara av att springa ett lopp är det viktigt att man börjar träna i tid. Ett bra tips kan vara att ligga på runt tre pass i veckan, varav ett intervallpass och ett långpass, som kan vara ungefär 70% av längden på loppet man skall springa.

Veckorna innan loppet

För att toppa formen på bästa sätt innan loppet bör man dra ner väsentligt på träningsdosen veckorna innan loppet. Sista långpasset bör inte springas närmare än två veckor innan själva loppet. Sista veckan är det lagom att endast springa ett kortare pass 2-3 dagar innan loppet.

Dagarna innan loppet

Dagarna innan och framför allt dagen innan loppet är det viktigt att fokusera fullt ut på loppet genom att vila och äta på ett bra sätt. Se framför allt till att sova bra natten innan loppet.