Varför du ska träna kampsport

Kampsport är ett samlingsnamn för en rad olika sporter varav majoriteten skapades i Asien. Oavsett ålder kan du börja med sporten och vi har flera argument varför du ska börja söka upp lokala dojos!

Toppenträning

Du tränar hela kroppen med kampsport, både styrka och kondition. Kampsporten innefattar sällan vikter och redskap, istället är det din egen kropp eller motståndarens som du arbetar mot. En timmes pass kan bränna upp till 600 kalorier.

Balansen

Många sporter kan hjälpa dig med konditionen och dina muskler men kampsport har också fördelen att du tränar din balans. Varje övning och slag kräver rätt teknik för maximal effekt och det innefattar att du behöver ha rätt balans. Du ska kunna stå på ett ben och dela ut sparkar, använda din egen vikt emot motståndaren eller hitta rätt tyngdpunkt för att fälla den andra.

Utrustningen

Kampsporterna har sina egna dräkter och bälten. Allteftersom du blir bättre klättrar du i rank och får nya bälten som visar vilken grad du ligger på. Det blir ännu en morot under träningen, du har ett mål att kämpa mot och får sedan erkännande från din tränare och lagkamrater när du blir bättre. Varje sport har sina egna grader och utrustning så du måste veta vilken färg startbältet har innan du köper din grundutrustning.

Gemenskapen

Kampsportsutövare tävlar mot varandra men utanför matcherna är alla vänner. Du kommer att få en helt ny gemenskap och möta människor som gillar kampsport lika mycket som du. Det är helt enkelt är bra sätt för vuxna att hitta nya vänner, något som kan vara svårt i vanliga fall. har du flyttat till ett nytt ställe kan du få vänner och hjälp att lära känna staden bara genom att bli medlem i en dojo.

Självförtroendet

Självförtroendet är en viktig del i våra liv och att bygga upp ett bra självförtroende är inget som sker utan vidare. Kampsport kan vara ett bra sätt att åstadkomma detta då självförsvar många gånger är en stor fokus. Och detta gäller för alla åldrar. Undersökningar har bland annat visat att barn som deltar i kampsportsträning av något slag får bättre självförtroende och presterar bättre i skolan.

Mental fokus

Ett flertal kampsporter har även fokus på de mer mentala aspekterna och kan inkludera saker som andnings- och koncentrationsövningar. Och ibland lättare former av meditation. Allt detta kommer att förbättra ens mentala fokus, vilket man kan dra nytta av under vardagen, på arbetet eller i skolan.

Självdisciplin

I kampsport får man även lära sig struktur och disciplin som del av miljön under träningen. För att bli bättre måste man lägga ned tid och energi då ingen kan göra det åt en. Denna självdisciplin kommer att vara användbar genom hela livet i många olika situationer.